Εισαγωγή στερεών τροφών
- kyriakiandreou87
- Oct 24, 2021
- 3 min read

Αναμφίβολα τους πρώτους 6 μήνες ζωής του βρέφους η κατάλληλη τροφή ειναι ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός (ΜΘ) και μέχρι τον 2ο χρόνο ζωής ή και περισσότερο..
Δηλαδή ως αποκλειστικός ΜΘ ορίζεται ο θηλασμός κατα τον οποίο το βρέφος λαμβάνει μητρικό γάλα και όχι άλλες υγρεές (νερό, ή ροφήματα) ή στερεές τροφές, εξαιρούνται τα σκευάσματα βιταμινών, συμπληρωμάτων ή φαρμάκων.
Στη 2η βρεφική ηλικία πραγματοποιείται ο απογαλακτισμός του βρέφους, είναι απαραίτητη δηλαδή η εισαγωγή των στερεών τροφών παράλληλα με το μητρικό γάλα(ΜΓ) ή το τροποποιημένο γάλα, η διαδικασία αυτή ξεκινάει επειδή το ΜΓ δεν επαρκεί για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του βρέφους.
Αναπτυξιακά πότε είναι έτοιμο το βρέφος μας να ξεκινήσει μικτή διατροφή?
Εξατομικεύεται και εξαρτάται από τη ψυχικινητική και σωματική ανάπτυξη του βρέφους.
Απαραίτητη προυπόθεση είναι η ωρίμανση της νεφρικής και της γαστρεντερικής του λειτουργίας (>4 μηνών) και η επίτευξη του νευρομυικού συντονισμού.
Η ικανότητα ασφαλής μάσησης και κατάποσης πολτοποιημένης τροφής αναπτύσσεται συνήθως μεταξύ 4 και 6 μηνών.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνιστά η εισαγωγή των στερεών τροφών να γίνεται όχι πριν τους 4 μήνες και όχι μετά τους 6 μήνες.
Στοιχεία αναπτυξιακής ετοιμότητας- έναρξη μικτής διατροφής
Κάθεται με υπστήριξη και στηρίζει το κεφάλι του
Αναγνωρίζει το κουτάλι και κρατά το στόμα ανοικτό
Καταπίνει την τροφή χωρίς να πνίγεται
Κοιτά με ενδιαφέρον τους άλλους κατα την διιάρκεια των γευμάτων
Σειρά εισαγωγής στερεών τροφών
Η σειρά εισαγωγής στερεών τροφών δεν είναι αυστηρά καθορισμένη.
Συνηθίζεται αρχικά να εισάγουμε φρούτα ( φρουτόκρεμα) ή κρέμα βανίλια.
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ?
Οταν εισάγουμε μια νέα τροφή η ποσότητα αρχικά είναι μικρή και σταδιακά αυξάνεται, ακολουθώντας τα σημάδια πείνας και κορεσμού του βρέφους μας. Επίσης κρατάμε την ίδια τροφή για 2-7 ημέρες με στόχο τον εντοπισμό πιθανής αλλεργικής αντίδρασης και φυσικά την εξικοίωση του βρέφους με την καινούργια γεύση.
Μην αποθαρρύνεστε και δοκιμάστε ξανά και ξανά.
Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να προσπαθήσουμε 8-10 φορές, μέχρι την τελική αποδοχή, γι΄αυτό επιμένουμε!! Κάποια τρόφιμα που αρχικά δεν έτρωγε το βρέφος μας ερχόμαστε και τα ξανά προσθέτουμε καθώς συχνά γίνονται αποδεχτά.
Τα βρέφη έχουν έμφυτες προτιμήσεις για τις γλυκές και τις αλμυρές γεύσεις και απέχθεια για τις πικρές γεύσεις.

Το αν θα τρώει υγιεινά το παιδί μας εξαρτάται από εμάς, μπορούμε να το καλλιεργήσουμε χορηγόντας επαναλαμβανόμενα λαχανικά στη διατροφή του.

Μέχρι ποιά ηλικία δίνουμε αλεσμένες τροφές?
Οι αλεσμένες τροφές, πρέπει σταδιακά να αντικαθίστανται από ψιλοκομμένες και εν συνεχεία από μικρά κομμάτια που το βρέφος θα μπορεί να πιάσει και με τα χέρια του και να καταναλώσει μόνος του.
Αποφύγετε την πολτοποίηση των τροφών μετά τον 10ο μήνα ζωής.
Η παράταση της πολτοποίησης μετά την ηλικία αυτή έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων μάσησης και κατάποσης των στερεών τροφών μετά τον 1ο χρόνο ζωής.

Πώς πρέπει να δίνουμε τις τροφές?
Ταΐστε το μωρό σε καθιστή αναπαυτική θέση, σε ασφαλές και καθαρό περιβάλλον και με τα κατάλληλα σκεύη για την ηλικία του, προσφέροντας το φαγητό αργά, με υπομονή και χωρίς πίεση .
Αφήστε το μωρό να πειραματιστεί με τις νέες τροφές, να παίξει με αυτές και να τρώει μόνο του ανάλογα με τις αναπτυξιακές του δυνατότητες
Μάθετε να αναγνωρίζετε πότε πεινάει και πότε έχει χορτάσει.
Μην αφήνετε το βρέφος να τρώει χωρίς την επίβλεψη ενήλικα.
Πόσο γρήγορα μπορούμε να προσθέσουμε τα διάφορα τρόφιμα στη διατροφή του βρέφους μας?
Εφόσον το βρέφος μας αποδέχεται τις τροφές, δε χρειάζεται να γίνει κάποια καθυστέρηση εισαγωγής τροφών ακόμη και των αλλεργιογόνων τροφών στο διαιτολόγιο του βρέφους μας και μέσα σε λίγους μήνες το διαιτολόγιο του μπορεί να αποτελείται από μεγάλη ποικιλία τροφίμων όπως κρέας, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, αυγά, ψάρια, ζυμωμένα προιόντα αγελαδινού γάλακτος (γιαούρτι και τυρί), ίχνη ξηρών καρπών.
Ποιές τροφές πρέπει να αποφεύγονται κατα τον 1ο χρόνο της ζωής?
φρέσκο γάλα
αλάτι
ζάχαρη
χυμοί φρούτων
μέλι
αφεψήματα (π.χ τσάι,χαμομήλι)
ολόκληροι ξηροί καρποί
ολόκληρα στρογγυλά φρούταα.
- Με το τέλος του 1ου χρόνου της ζωής το βρέφος μεταβαίνει στη διατροφή της υπόλοιπης οικογένειας, που θα πρέπει να είναι υγιεινή, ισορροπημένη και να ακολουθεί την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή.
Παράλληλα με την εισαγωγή των στερεών τροφών θα πρέπει να ξεκινήσει η προσφορά νερού, το οποίο δεν χρειάζεται να βράζετε εφόσον προέρχεται από ασφαλές δίκτυο ύδρευσης.
Από την ηλικία των 6 μηνών οι γονείς ενθαρρύνονται να δίνουν το νερό με ποτηράκι.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες συστάσεις της EFSA (2017) ημερήσια ποσότητα 800-1000 ml συνολικών υγρών (νερού,γάλακτος,άλλων υγρών και τροφών που περιέχουν νερό) θεωρείται επαρκής για τα βρέφη κατά το 2ο εξάμηνο της ζωής.

Comments