top of page
Search

Μητρικός Θηλασμός







Η πιo ευτυχισμένη ίσως και ιερή στιγμή κάθε γυναίκας είναι η γέννηση του παιδιού της και από εκείνη την στιγμή είναι αποφασισμένη να του προσφέρει ότι καλύτερο μπορεί .

Έτσι λοιπόν αυτό που μπορεί να του προσφέρει από τις πρώτες ώρες ζωής είναι μέσω της σίτισης του με Μητρικό θηλασμό ( εφόσον βέβαια δεν συντρέχει κάποιος λόγος ώστε να μην μπορεί να θηλάσει ). Με την στήριξη του Παιδιάτρου , της Μαίας και της οικογένειας της, μπορεί να υλοποιήσει αυτό της το έργο.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟ

Το βρέφος προκειμένου να θηλάσει επιτυχώς θα πρέπει να:

♦ αναζητήσει τον μαστό

♦ να συλλάβει

♦ να συγκρατήσει την θηλή και την θηλαία άλω στο στόμα του

Να συντονήσει τις λειτουργίες της:

♦ απομύζησης

♦ κατάποσης

♦ αναπνοής


Βασικό ρόλο στην αναζήτηση του μαστού παίζει η αίσθηση της όσφρησης.Το αντανακλαστικό της αναζήτησης εκλύεται με την επαφή της παρειάς ή του άνω χείλους του βρέφους με την θηλή. Το βρέφος όταν συλλάβει τον μαστό με τα χείλη και την γλώσσα , γεμίζει τη στοματική κοιλότητα με την θηλή και την θηλαία άλω και ασκεί αρνητική πίεση σταθεροποιώντας και ωθώντας τες βαθιά μέσα στην στοματική κοιλότητα. Το αντανακλαστικό του θηλασμού προκαλείται από την επαφή της θηλής στη σκληρή υπερώα, λόγω της πίεσης που ασκείται στον ουρανίσκο από την άνω επιφάνεια της θηλής.

Αντανακλαστικό εκροής του γάλακτος

Το γάλα μεταφέρεται από την μητέρα στο βρέφος με την διαδικασία του θηλασμού. Η εξώθηση του γάλατος από τον μαστό γίνεται με θετική πίεση που επιτυγχάνεται με την έκλυση του αντανακλαστικού εκροής του γάλατος - που είναι η απελευθέρωση του γάλακτος από το στήθος και εκλύεται από την διέγερση της θηλής, από ακουστικά και οπτικά ερεθίσματα της μητέρας, ακόμα και στην σκέψη του βρέφους.

Η έκλυση αυτού του αντανακλαστικού είναι απαραίτητη για την έναρξη και διατήρηση της γαλουχίας μέσω νευρο-ορμονικού μηχανισμού.Οι κατώτεροι κλάδοι του 4του μεσοπλεύριου νεύρου ερεθίζονται κατα την διέγερση της θηλής και της θηλαίας άλω με αποτέλεσμα το ερέθισμα να <στέλνει μήνυμα> στον υποθάλαμο, προκαλώντας έτσι την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης από τον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης αλλά και της προλακτίνης από τον πρόσθιο λοβό της.

ωκυτοκíνη:προωθεί το γάλα προς την θηλή και λέγεται και αλλιώς ορμόνη της ΑΓΑΠΗΣ.





 
 
 

Comments


Post: Blog2_Post

99934022

  • Facebook
  • Facebook
  • Twitter

©2021 by Παιδίατρος Δρ.Κυριακή Ανδρέου. Proudly created with Wix.com

bottom of page